Een hart voor hardlopen

De Beste Hardloop Verlichting Voor Rennen in Het Donker

beste-hardloop-verlichting

De beste hardloop verlichting voor januari 2022 aan jezelf gunnen is geen overbodige luxe. Wanneer je ´s ochtends of ´s avonds in het donker gaat hardlopen levert slecht zichtbaar zijn onnodig stress op. Niet alleen moet je zelf beter opletten waar je loopt. Een misstap is zo gezet en blessures kunnen vervelende gevolgen hebben. In je achterhoofd maak je je ook druk om vroeg verkeer. Ben je wel goed zichtbaar voor overige weggebruikers, en dan met name auto’s?

Al deze gedachten zullen rondspoken in je hoofd. En dat gaat ten koste van jouw hardloopprestatie. Vaak is het ook niet per se iemands voorkeur om in het donker te gaan hardlopen. Maar de enige mogelijkheid om überhaupt die training in je drukke schema te kunnen proppen.

De zin en onzin van hardloop verlichting.

Wat is wijsheid? De beste hardloop verlichting komt in vele soorten, vormen en maten. De laatste jaren zijn er ook ontzettend veel nieuwe accessoires op de markt gekomen. Regelmatig is er allerlei hardloopverlichting te vinden in de schappen van de Action, Aldi, Lidl, HEMA of de Kruidvat. Van reflecterende hesjes tot en met LED lampjes voor de hond. Zelfs trendy clips in allerlei flikkerende LED kleurtjes die je vast klikt aan de hak van je hardloopschoenen zijn beschikbaar gekomen.

Welke hardloop verlichting is essentieel en welke lampjes, toeters en bellen zijn optioneel? Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen twee dingen. Hardloop lampjes gebruik je om gezien te worden óf om zelf beter te zien. Een reflecterend hardloop hesje of vest met LED verlichting voor en achter is in principe alles wat je nodig hebt. Dit soort hesjes zijn bijna allemaal licht van gewicht, elastisch en ademend. Meer verlichting gebruiken kan nooit kwaad. En misschien heeft een vest niet jouw voorkeur. Gelukkig zijn er eindeloze mogelijkheden.

Gezien worden door overige weggebruikers

Niet alleen voor hardlopers is verlichting belangrijk. Gelukkig zien we ook steeds meer wandelaars, skaters, mensen die paard rijden en overige weggebruikers met betere verlichting in de donkere of schemerende ochtend en avonduren. Hoe ver moet je gaan met lampjes, LED’s en verlichting is de vraag. Sommigen zullen geheid warme gevoelens koesteren voor Kerstmis en er graag als een kerstboom bij willen lopen. Anderen houden het meer subtiel. Het komt er op neer dat je voor jouw eigen gevoel en jouw eigen comfort zo zichtbaar mogelijk moet zijn. Hoe je er verder uit ziet in het donker is minder belangrijk, echt waar.

Reflecterende hardloop hesjes met verlichting

Laten we direct beginnen met het verlichte hardloop hesje of vest. Reflecterende hardloopvesten en/of hardloopvesten met verlichting voor het hardlopen vind je al voor minder dan 20 euro. De Avento LED veiligheidsvest (€14,95) is een geliefde keuze omdat dit een voordelig en betrouwbaar merk is. Ook komt deze met een rood licht op de achterkant en een groen licht op de voorkant. De wat luxere uitvoeringen komen van Gato. Wie niet van knalgele hesjes houdt kan bij Gato terecht voor verschillende aanpasbare hardloop hesjes met verlichting. In het hogere segment kom je uit bij dure hardloopvesten met alarmfunctie voor noodgevallen.

De Gato Ultra Adjustable (€49,95) heeft een Lithium Ion Polymer heroplaadbare batterij en is met USB op te laden. Een enkele oplaadbeurt is goed voor 4 á 5 branduren en schijnt tot wel 25 meter ver in de juiste weersomstandigheden. Deze komt namelijk met een 300 Lumens lamp die op de borst wordt gedragen. Voor extra comfort heeft dit hesje verstelbare schouder- en borstbanden. Het is dus wel aan te raden nog een los rood lampje bij te kopen om aan de achterkant te bevestigen. Of bijvoorbeeld leuke armband accessoires met knipperende hardloop LED lampjes.

Waterbestendige Hoofdlamp Voor Renners

Een elastische, synthetische en verstelbare band met daaraan een hoofdlamp. Deze hoofdlamp voor buiten activiteiten in het donker van Gato is extra handig. De lichtstanden zijn namelijk aan- en uit te zetten met hulp van de bewegingssensor.

Net als sommige vesten van Gato komt ook deze hoofdlamp met USB-oplaadbare Lithium Ion Polymer batterijen. Beschikbaar in zowel zwart als zilver en met maximaal 15 branduren per oplaadbeurt. Met een hoofdlamp ben je beter zichtbaar voor aankomend verkeer.

Je kan ook een los rood lampje met clip bevestigen aan de achterkant van de hoofdlamp. Of zoals gezegd aan de achterkant van je nieuwe Gato vest.

Verlichte Hardloopschoen Clips

Niet iedereen houdt er van, maar opvallend zijn deze beste hardloopschoen clips zeker. Deze met LED verlichte hardloopschoen-clips geven veel licht. Ook is er de keuze tussen constante verlichting of aan- en uit knipperen. Wederom een handige accessoire om jouw rondje hardlopen iets veiliger te maken. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de schoen clips van Tunturi gebruikt worden op feestjes, in clubs, en op festivals. Voornamelijk door jongeren, dat dan weer wel… Hardloopschoenen, wandelschoenen, fietsschoenen, of je beste club sneakers, de LED schoenclip past ze allemaal.

LED Heuptas voor Zichtbaarheid Buitenshuis

Een ander leuk idee is de heuptas met reflecterend materiaal of LED verlichting. Een heuptas is niet voor alle hardlopers weggelegd. Wel is het handig om oortjes, sleutels, contactgegevens en overige accessoires in weg te stoppen. Paardrijders, wandelaars, fietsers, skaters en overige sportieve weggebruikers zullen zichzelf er zeker beter zichtbaar mee maken.

De Gato LED heuptas is waterdicht en wederom via USB op te laden. Goed voor ongeveer 5 á 6 branduren doet het onder voor de belofte van Tunturi. Deze fabrikant beloofd namelijk ongeveer 80 uur brandtijd als je de lampjes laat knipperen, en 72 uur als je ze constant laat branden. De lampjes werken dan wel alleen op een verwisselbare 1xCR2023 batterij.

Lichtgevende Armband voor Hardlopers en Wandelaars

Wederom een accessoire die de portemonnee geen ernstige schade aanbrengt. De Tunturi LED veiligheids armband kost nog geen 6 euro. Een kleine investering om je zichtbaarheid te vergroten als het ‘s ochtends of ‘s avonds donker is buiten. Deze veiligheidsmaatregel is handig te bevestigen aan je arm met klittenband. Je kan het ook aan je been gebruiken. De elastische armband is zelf ook reflecterend en komt in één maat.

Telefoon Sport Armband met Lampjes

Naast een gewone LED armband zijn er ook sport armbanden voor je telefoon beschikbaar. Wat je misschien nog niet wist is dat er ook uitvoeringen zijn mét verlichting voor extra zichtbaarheid. De verlichte LED sport armbanden werken op dezelfde verwisselbare batterij. Naast het geven van hardloopverlichting en het dragen van je smartphone, komt deze uitvoering ook met een apart vakje voor je sleutels.

Beste Hardloop Verlichting Om Zelf Beter Te Zien

Niemand wilt struikelen over een grote steen of een gat in de weg. Dat is gewoon awkward. Zelfs wanneer niemand het ziet. Daarnaast wil je ook geen blessures oplopen. Daarom kunnen hardlopers ook kiezen om bijvoorbeeld een felle lamp mee te nemen tijdens het rennen. Geen lompe zaklamp die je zelf nog moet vasthouden en voor je uit moet richten. Wel een handige lamp die je bijvoorbeeld aan je vest of broek kan bevestigen. En een beetje schuin naar voren stap voor stap jouw route belicht.

Een hoofdlamp kan werken wanneer je deze naar beneden kan richten in plaats van recht naar voren. Het is namelijk niet de bedoeling dat je naar beneden kijkt tijdens het rennen alleen om de weg te verlichten. Ook in het donker is een juiste houding nog steeds net zo belangrijk.

Tijd zonsopkomst en zonsondergang per maand

Het is handig om te weten hoe laat de zon op komt. Op die manier kan je ‘s ochtends bij het aankleden al hardloop verlichting en accessoires aantrekken. En wanneer de zon weer onder gaat natuurlijk ook. In het onderstaande tabelletje zie je per maand waar je ongeveer rekening mee kunt houden. We zitten op het moment van schrijven in eind juli 2021 en worden daarom vrijwel allemaal wakker wanneer het buiten licht is.

Rond september en oktober zal je merken dat het misschien nog donker is tijdens het opstaan. Voor de hele vroege vogels zelfs in augustus al, volgende maand dus. En ook de avonden zullen snel een stuk korter worden vanaf nu. In augustus gaat de zon om half tien onder. En in september zelfs al om half negen. Zo snel kan het dus gedaan zijn met de gezellige en zonnige zomer avonden.

MaandJanuariFebruariMaartAprilMeiJuniJuliAugustusSeptemberOktoberNovemberDecember
Zonsopkomst08:4908:1907:2407:1206:0705:2305:2306:0106:5207:4207:3708:28
Zonsondergang16:3817:2718:2020:1521:0621:5222:0521:3120:2719:1617:1016:30
De tijden van de zonsopkomst en zonsondergang iedere maand van het jaar. Data van zonsondergang.info

Laatste veiligheidstips voor hardlopers

We wensen je natuurlijk veel veilige hardloopkilometers in het donker. Of moeten we zeggen, in het licht, dankzij je uitstekende hardloop lampjes? 🙂 Neem naast je huissleutel altijd je eigen gezonde verstand mee naar buiten. En houdt ook enkele veiligheidsoverwegingen in acht:

  • Als een stoep aan de weg grenst, ren dan waar mogelijk altijd op de stoep.
  • Als het nodig is om op de weg te rennen, ren dan altijd tegen het verkeer in. Want dan kan je naderende auto’s zien en vermijden.Zelfs eventueel op het laatste moment wegspringen indien nodig.
  • Als je in de buurt van verkeer rent, draag dan nooit een koptelefoon. Of doe één oortje in met geluid en laat de ander bij het vakje met je sleutel. Omdat je anders mogelijk het naderende verkeer niet hoort.
  • Volg altijd alle verkeersregels en signalen op.
  • Ga bij het oversteken van een kruispunt uiterst voorzichtig te werk. Het is aan te raden altijd te stoppen en te kijken naar naderend verkeer voordat je de kruising op rent. Als je een naderend voertuig ziet, stop dan en stap niet van de stoeprand voordat je oversteekt. Houd er rekening mee dat jij veel kleiner bent dan een auto en inderdaad moeilijk te zien kan zijn. Ga er niet vanuit dat alleen omdat jij een auto ziet, die bestuurder jou ook ziet.
  • Wanneer je langs een oprit of parkeerplaats rent en een auto ziet achteruitrijden, vertraag dan en wacht tot de auto achteruitrijdt, of totdat de bestuurder jou opmerkt en zelf stopt.
  • Als je ‘s avonds of ‘s ochtends hardloopt in het donker, draag dan altijd reflecterende kleding, liefst met verlichting. En eventueel accessoires zoals koplampen of knipperende lampjes.
  • Wees altijd alert en attent op je omgeving. Scan je omgeving voortduren en anticipeer op het feit dat elk voertuig een potentieel gevaar vormt.
  • Daarnaast raden we je aan om altijd te rennen met de juiste identificatie, evenals informatie over noodcontacten. Als je ongehoopt door een ongeval gewond raakt, kunnen de zorgverleners snel contact opnemen met familie.

Geniet zeker van het hardlopen, juist ook in de donkere maanden. Maar wees tegelijkertijd voorzichtig. wees je bewust van je omgeving en onderneem actie om jezelf te beschermen. Door nu veilig te handelen, kan je later meer kilometers maken.

Geef een antwoord