Een hart voor hardlopen

5 Marathons 5 Dagen: Marinier Robin en Aandacht Voor PTSS

marinier robin imthorn

Veteranendag 2021 vindt vandaag plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Via de kanalen van de NOS is de hele dag live verslag te volgen. Nederland bedankt de veteranen die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Bezoek ook veteranendag.nl.

Doorbreek de stilte rondom posttraumatische stressstoorniss

Van jongs af aan liep Marinier Robin Imthorn al op speelse wijze met pistooltjes en stokjes door de tuin. Niet wetende dat hij jaren later daadwerkelijk Marinier zou worden. Van zijn uitzending naar Uruzgan in Afghanistan heeft de nu 36-jarige Marinier een posttraumatische stressstoornis (PTSS) overgehouden, waar hij inmiddels van is hersteld. Deze mentale aandoening zorgt voor veel eenzaamheid, onbegrip en schaamte. Daarom is het belangrijk om de stilte te doorbreken. Praten over PTSS hoeft geen taboe te zijn en het is van belang dat lotgenoten weten dat zij niet alleen zijn. Om dit onder de aandacht te brengen heeft Robin afgelopen week 5 marathons gelopen in 5 dagen tijd.

Op 24-jarige leeftijd werd Robin al voor de tweede keer uitgezonden naar Afghanistan. Te lang stilstaan bij de risico’s had geen zin, want ‘je moet toch je werk doen’, legt Robin uit in een documentarire gemaakt door NH Nieuws. In het geval van Robin zijn er beelden blijven hangen in zijn hoofd van een traumatische ervaring. Daarbij moest hij levensreddende handelingen uitvoeren om een collega te redden. Dat laatste is gelukkig wel gelukt, maar het zijn juist de traumatische beelden die blijven hangen bij PTSS.

Een Giga Prestatie

Aan Omroep Gelderland vertelt Robin na afloop dat het fysiek zwaar was, maar dat hij goed in zijn ritme kon komen. De 211 kilometer hardlopen voor het goede doel zit er op, maar doneren via Geef.nl voor zijn ‘Five Five Out‘ actie kan nog. Er is al bijna €20,000 opgehaald voor Stichting Survivor en Stichting PTSS, exclusief opbrengsten van merchandise. Of er een vervolg komt op deze actie? Daarvoor houden we zijn Instagram in de gaten… Eerst maar eens goed eten! 🙂

Robin is niet alleen

Robin is lang niet de enige met PTSS, zo schrijft de NOS vandaag in een artikel waarin Peter Bercx (56) wordt geportretteerd. Peter Bercx heeft al jarenlang een soortgelijke missie als Robin, iedere veteraan laten weten dat het geen zwakte is om hulp te vragen. De veteraan is vier keer (Sinaï 1993, Cambodja 1992 & 1993, Bosnië 1995) op missie geweest in zijn 23 actieve dienstjaren bij defensie. Bercx vergaarde landelijke bekendheid met zijn verschijning in het RTL 4 programma ‘Beau en de veteranen’.

Het taboe rondom PTSS is de afgelopen jaren wel kleiner geworden, maar er is nog genoeg werk aan de winkel. Militair psychiater en hoogleraar Eric Vermetten geeft aan dat zo’n 5 tot 8 procent van alle veteranen te maken krijgt met PTSS. Veelal pas jaren later, zoals terug te zien is in de verhalen van Peter en Robin.

“Dat verschilt ook per missie. Afghanistan was een zware missie, waar ook actief is deelgenomen aan gevechtsacties. Daar ligt het percentage nog hoger, zo rond de 11 procent.”

Eric Vermetten, via NOS.

En de Nederlandse missie in Afghanistan? Die komt tot een einde na 20 jaar.

Geef een antwoord